Cabernet Sauvignon

pierwszy wśród wielu

Od długiego czasu Cabernet Sauvignon jest najbardziej rozpoznawalnym szczepem Vitis Vinifera, czyli tzw. winorośli właściwej, od której wywodzą się wszystkie szczepy winogron, z których wytwarza się wina. Każdy spotykany obecnie szczep i odmiana winorośli winnej wywodzi się bezpośrednio właśnie od Vitis Vinifera, jednak od lat to właśnie Cabernet Sauvignon jest w świadomości konsumentów jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych szczepów winorośli na czerwone wino. Uprawy szczepu Cabernet spotkać można obecnie wszędzie, gdzie uprawiana jest winorośl - od winnic kanadyjskiej Okanagan Valley aż po libańską dolinę Beqaa. Cabernet Sauvignon światową popularność zyskał dzięki swojej roli w winach z regionu Bordeaux, w których jest mieszany z Merlotem i Cabernet Franc. To właśnie Francję można by uznać za kolebkę z której gatunek rozlał się po Europie, a następnie do Nowego Świata tj. winnic Kalifornii, Nowej Zelandii, czy Chile. Do lat 90 XX wieku Cabernet Sauvignon był najczęściej uprawianą odmianą winogron o ciemnej skórce, następnie został zdetronizowany przez odmianę Merlot. Wbrew swojej popularności Cabernet Sauvignon jest stosunkowo młodym szczepem, będącym zapewne naturalnym mieszańcem Cabernet Franc oraz Sauvignon Blanc i powstał około XVII wieku, a swoją powszechność zawdzięcza przede wszystkim łatwością uprawy, ze względu na grubą skórkę zapewniającą wysoką odporność oraz fakt późnego pączkowania, co chroni przed wiosennymi przymrozkami, mimo niskiej wydajności krzewów.

Cabernet Sauvignon

Do Cabernet Sauvignon przylgnęła przez lata niechlubna łatka „kolonizatora”, ze względu na fakt, iż wszędzie gdzie trafia wypiera rodzime odmiany winorośli, trudniejsze w uprawie. Klasyczne wino tego szczepu posiada mocną, pełną strukturę z wysoką zawartością garbników oraz zauważalną kwasowością, która nadaje Cabernetowi mocny potencjał do starzenia (najlepsze roczniki z regionu Bordeaux zachowują trwałość do ponad stu lat). Cabernet Sauvignon posiada wyraźne nuty wiśni, czarnej porzeczki, której towarzyszyć mogą cedr, zioła, czekolada oraz charakterystyczna nuta zielonej papryki, która staje się mniej wyrazista w miarę starzenia się wina. Jedną z najbardziej charakterystycznych cech Cabernet Sauvignon jest jego dobra kompozycja z zapachami dębu, podczas fermentacji bądź leżakowania w beczkach. Poza obniżaniem naturalnie wysokiego poziomu garbników, drzewne smaki (wanilia, przyprawy) uzupełniają typowe dla odmiany smaki czarnej porzeczki, tytoniu, czasami z lekkim kawowym posmakiem. Styl wina silnie zależy od dojrzałości winogron podczas winobrania. Nie w pełni dojrzałe winogrona mają wysoki poziom pirazyn i w ich smaku wybijają się nuty zielonej papryki i trawiaste. Gdy wina są wytwarzane z przejrzałych winogron nabierają smaku marmolady i aromatu konfitury z czarnej porzeczki. Czasami winiarze decydują się na zbiór winogron o różnej dojrzałości, aby poprzez zawarcie różnych aromatów wzbogacić złożoność trunku.