Przemysłowy Chardonnay

Najpopularniejszy biały szczep na świecie pochodzi z francuskiej Burgundii. Jego niezwykła plastyczność i łatwość adaptacji do różnych warunków klimatycznych sprawiły, że nie ma zakątka na Ziemi, gdzie nie rosłyby pnącza Chardonnay. W zależności od miejsca upraw winogron i sposobu winifikacji wina mogą mieć różny charakter. Szczep Chardonnay powstał na skutek naturalnej krzyżówki szczepów Pinot Gris i niemal nieuprawianego już dziś, pochodzącego ze środkowej Europy Gouais Blanc. Chardonnay to wcześnie dojrzewająca odmiana winorośli, dosyć wrażliwa na przymrozki, ale tylko w okresie wypuszczania pędów. Jej grona są małej wielkości, rzadko przekraczają 10 cm długości. Mają cylindryczną formę i zwarte owoce. Jagody są małe, mają owalny kształt, kolor dojrzałych wpada w lekko bursztynowy odcień. Ich skórka jest cienka, a miąższ zwarty. Dzięki dużej zawartości cukru w gronach możliwe jest wytwarzanie z niego win o zawartości alkoholu dochodzącej niekiedy do 14–15%.

Szczep Chardonnay łatwo rozpoznać w winie dzięki charakterystycznemu aromatowi brzoskwiń i masła. Najlepiej ze wszystkich białych szczepów nadaje się do dojrzewania w dębowych beczkach. Zależnie od sposobu produkcji pozwala na otrzymanie lekkiego, orzeźwiającego i mineralnego wina lub wina długowiecznego i ciężkiego, o bardzo złożonym aromacie. Chardonnay jest mrozoodporny, niezbyt podatny na choroby, jedynie cienkie skórki jagód ułatwiają powstawanie pleśni. W chłodnym klimacie winogrona mają tendencję do dawania wina o lekkiej strukturze i zauważalnej kwasowości oraz aromacie zielonej śliwki, jabłka, gruszki, cytrusów. W cieplejszych miejscach aromaty stają się mocno cytrusowe, brzoskwiniowe i melonowe, podczas gdy w bardzo ciepłych miejscach nabierają nut fig, bananów i mango. Wina, które przeszły fermentację malolaktyczną, mają delikatniejszą kwasowość i nabierają aromatów owocowych z nutą orzechów laskowych i masła. Wina te osiągają kolor od zielonożółtego do złocistego. Chardonnay ma tysiące twarzy, w zależności od miejsca pochodzenia czy sposobu wytworzenia. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Niestety wielka popularność win odmianowych z tego szczepu przekłada się także na kiepskie trunki masowo oblegające półki dyskontów, dlatego też należy wybierać te wina uważnie.

Cabernet Sauvignon