Łagodny Merlot

Z najstarszych przekazów wynika, że winorośl Merlot może pochodzić z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W każdym razie wiadomo, że uprawiano ją tam na dużą skalę już na początku XVIII wieku. Ze swojej ojczyzny, Bordeaux, Merlot przebył daleką drogę i rozprzestrzenił się nie tylko na terenie Europy, ale również w Australii, Nowej Zelandii, Południowej Afryce i tak zwanym Nowym Świecie. Obecnie po zdetronizowaniu Cabernet Sauvigon w latach 90 XX w. Merlot stanowi najbardziej popularną odmianę winorośli we Francji, która odpowiada za około połowę jego światowej produkcji. Merlot jest odmianą uniwersalną – spotykany jest zarówno w winach jedno szczepowych, jak i kupażowanych, najczęściej zmiękczając wyraziste Cabernet Sauvignon - nadając trunkowi miękkość i owocową świeżość. Merlot dobrze przystosowuje się do różnych warunków klimatycznych, chociaż najlepsze efekty przynosi uprawiany w klimacie chłodniejszym. Z Merlot tworzy się wino, które jest znakomite do picia – łagodne o słodkawym zapachu. W przypadku stosowania dojrzałych winogron dominują nuty leśnych owoców i śliwki z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi. Wraz ze starzeniem, w smaku wyczuwalne są dodatkowo karmel, czy suszone zioła. Merlot jest winem, które docenią zarówno amatorzy, jak i koneserzy – ze względu na cienką skórkę winogron ma stosunkowo niską zawartość tanin i garbników, a co więcej charakteryzuje się obniżoną kwasowością, która przekłada się bezpośrednio na jego łagodny charakter i aksamitność. W przeciwieństwie do Cabernet Sauvignon, któremu dobrze robi długoletnie leżakowanie, wino Merlot można pić jako młode.

Obfite plony muszą być zebrane w odpowiednim momencie i poddane dokładnej segregacji, ponieważ grona Merlot mają tendencję do gnicia. Wino można poddawać dojrzewaniu w dębowych beczkach, dzięki czemu zyska aromat kawy lub czekolady. Oprócz tego wyczuwa się także zapach jeżyn, czeremchy i śliwki. Barwy poszczególnych win mogą wahać się od rubinowych do intensywnego fioletu, zależnie od wieku, jak i terenu upraw. Najlepszy jest po około trzech - czterech latach od zbiorów. Potencjał starzenia Merlot jest dobry, jednak nie powinien przekraczać 10 lat. Wino świetnie komponuje się z mięsami (jagnięcina, baranina, kurczak), serami oraz czekoladą, niemniej jego degustacja nie wymaga wsparcia wyszukanych potraw, ponieważ ze względu na łagodny charakter świetnie smakuje także solo.

Merlot