MOŁDAWIA

Kraj wina

Jest taki kraj na wschodzie, w którym trudno spotkać domostwo nie posiadające pokaźnych zapasów wina. Tak samo trudno opowiadać o Mołdawii bez towarzystwa tego trunku, którego historia i dziedzictwo jest jednym z głównych punktów mołdawskiej dumy narodowej. Zabawny może wydawać się fakt, iż nawet kształt Mołdawii na mapie geograficznej przywodzi na myśl sylwetkę kiści winogron. Jednak, co może być lepszym świadectwem o państwie, w którym (zależnie od źródeł) produkcja wina stanowi od 4 do, aż 10 proc. PKB, a ponad 140 winnic pokrywa blisko 5 proc. powierzchni całego kraju? Istnieje legenda, która głosi, że w zamierzchłych czasach Mołdawianie oblężeni przez wojska tureckie w zamku w Sorokach, zostali uratowani i podniesieni na duchu przez bociany, które przelatując nad twierdzą zrzucały obrońcom kiście winogron, kiedy tym skończyły się zapasy. Mówi się, że Mołdawianie nauczyli się sztuki winiarskiej już od Greków ponad dwa i pół tysiąca lat temu, jednak dopiero za panowania Stefana Wielkiego, o którym zawsze mówiono, że przed każdą wygraną bitwą raczy się ogromnymi ilościami wina, kultura winiarska Mołdawii rozkwitła: „To za jego czasów sprowadzono do Mołdawii mistrzów, którzy sprawili, iż lokalne wino zyskało sławę w całej centralnej i wschodniej Europie. Po jedynych czasach świetności w historii Mołdawii, które związane są ze wspomnianym władcą, winiarskie tradycje kraju przetrwały dzięki mnichom, jednak przejęcie terenów Mołdawii przez carską Rosję w 1812 roku, ponownie przyczyniło się do rozwoju tego sektora lokalnej gospodarki. To dzięki inwestycjom poczynionym za carskich czasów, mołdawskie wina zdobywały nagrody w europejskich konkursach XIX wieku.” (cyt. slowlifepolska.pl) Warto wspomnieć, że także po II WŚ mimo politycznego zniewolenia, jako jedna z republik ZSSR Mołdawia wciąż kultywowała swoje winne tradycje, będąc jednocześnie największym producentem i dostawcą wewnętrznym wina w Związku Radzieckim.

Współcześnie strefy winnic mołdawskich można podzielić na 3 części. Na północy przeważają uprawy winogron przeznaczonych na słodkie wina domowe, a także do produkcji brandy. Głównie są to szczepy tj. Pinot Gris, Feteasca, Aligote, czy Traminer. W środkowej części przeważają uprawy winorośli wykorzystywanej w lekkich winach, natomiast południe zwane potocznie PURCARI ZONE (od jednej z najstarszych mołdawskich winnic) to niewątpliwy klejnot koronny mołdawskiego winiarstwa słynący z wyśmienitych i znanych na całym świecie Cabernet Sauvignon, Merlot, czy też bardziej lokalnego, ale także wyśmienitego szczepu Rara Neagra. Istotny dla takiego efektu jest swoisty mikroklimat, na który składa się zarówno wysokość położenia upraw w okolicach 130 m, a także niedalekie sąsiedztwo Dniestru i wpływów klimatycznych znad Morza Czarnego. Nasze wina pochodzą właśnie z południowego regionu Mołdawii i wybrane zostały ze względu na swój niepowtarzalny charakter.

mołdawia