Kapryśny Pinot Noir

Pinot Noir (zwany w Niemczech Spätburgunderem a we Włoszech Pinot Nero) pochodzi z Burgundii, gdzie uprawiano go już za czasów rzymskich. W Średniowieczu winorośl była uprawiana przez mnichów, a wino wykorzystywano do potrzeb liturgicznych. Jest bardzo podatna na mutacje genetyczne, stąd liczni „bracia i siostry” (m.in. Pinot Blanc, Pinot Gris i Chardonnay) – Uniwersytet Kalifornijski w Davies udokumentował istnienie ok. 100 naturalnych pododmian Pinot Noir. Występuje obecnie na całym świecie a szczególnie ceniony jest w regionach o chłodniejszym klimacie. Sprawiająca trudności w uprawie odmiana daje lekkie wina czerwone o względnie jasnym zabarwieniu. Charakterystyczne dla Pinot Noir są aromaty wiśni, truskawek, malin, a w ustach delikatna budowa i niemała kwasowość. Odmiana ta nadaje się do dojrzewania w beczkach, dlatego niektóre wina z Pinot Noir mogą być bardziej cierpkie i wyraziste. Pinot Noir jest kapryśną, trudną i niezbyt wdzięczną w uprawie odmianą. Wynika to po pierwsze z tego, że winogrona Pinot Noir maja cienką skórkę, przez co odmiana jest mniej odporna na choroby i pleśń. Po drugie, winorośl wcześnie kwitnie i owocuje, a także wcześnie dojrzewa. Z jednej strony jest narażona na wiosenne przymrozki, z drugiej nie najlepiej znosi wysokie temperatury – zanim jagody rozwiną w sobie interesujące smaki i potencjał aromatyczny, mają w sobie już zbyt dużo cukru i zbyt mało kwasowości. Wtedy powstają z niej wina zbyt alkoholowe lub zbyt słodkie, bez kwasowej równowagi. Idealnymi warunkami dla uprawy Pinot Noir są miejsca o umiarkowanym klimacie – niezbyt ostrych zimach, niezbyt gorących latach i długiej, słonecznej, suchej jesieni. Innym problemem jest wydajność – w odróżnieniu np. od Cabernet Sauvignon, Pinot Noir daje wino wysokiej jakości tylko przy bardzo niskim plonie, co wyraźnie pokazuje, że jest go niezwykle łatwo zepsuć i ze względu na kapryśność winorośli bardzo często można trafić na wina Pinot Noir średniej lub kiepskiej jakości. Ma słaby potencjał na starzenie (max 5-8 lat), a mimo wysokiej kwasowości charakteryzuje się lekką budową. Sam proces dojrzewania ma jednak znaczący wpływ na wino, które w miarę upływu czasu zmienia charakterystyczne dla siebie aromaty: początkowo owocowe akcenty (wiśnia, śliwka, malina, truskawka) rozwijają się w niezwykle słodki, wonny, kwiatowy bukiet. Z czasem mogą dojść akcenty czekolady, ziemi, dymu i trufli.

Pinot Noir